Otaniemi, Töölö, Arabia

Aalto-yliopiston suurin kampus sijaitsee Espoon Otaniemessä. Siellä toimivat yliopiston neljä tekniikan alan korkeakoulua: Insinööritieteiden korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Perustieteiden korkeakoulu ja Sähkötekniikan korkeakoulu. Kauppakorkeakoulu sijaitsee Helsingin Töölössä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on Helsingin Arabiassa. Sen toiminnot siirtyvät Otaniemeen noin vuonna 2016.

Otaniemi

Otaniemestä muodostui 1950- ja 60-luvuilla suomalaisen arkkitehtuurin eturivin kohde. Otaniemen kampusalueen yleissuunnitelman laati arkkitehti Alvar Aalto. Silloinen Teknillinen korkeakoulu ja nykyään runsaan kahden tuhannen teekkarin asuttama Teekkarikylä rakennettiin keskelle metsää Espoon maalaiskuntaan. Espoosta tuli kaupunki vuonna 1972.

Korkean teknologian keskittymä

Tänä päivänä tekniikan alan korkeakoulujen kampusalue Otaniemessä on Pohjoismaiden suurin korkean teknologian keskittymä. Otaniemen yhteisöön kuuluu 15 000 tekniikan alan korkeakouluopiskelijaa sekä 16 000 tutkimusorganisaatioissa ja teknologiayrityksissä toimivaa teknologia-alan ammattilaista. Euroopan unionin komissio on valinnut Otaniemen jo kahdesti Euroopan innovatiivisimpien alueiden joukkoon. Kampuksella toimii myös yrityshautomoita, kuten esimerkiksi Start-up Center ja AppCampus.

Tänä päivänä yliopiston tekniikan alan korkeakoulujen kampusalue Otaniemessä on Pohjoismaiden suurin korkean teknologian keskittymä.

Alvarin aukio tiedeyhteisön keskipisteenä

Otakaari 1:ssä sijaitsevan Perustieteiden korkeakoulun ja Otaniemen ostoskeskuksen välissä olevan Alvarin aukion erityisasemaa teekkareiden toiminnan keskipisteenä on mahdotonta syrjäyttää. Aukio toimii näyttämönä niin lukukauden avajaisissa kuin vappunakin, jolloin lukuvuoden voi epävirallisesti ajatella päättyvän. Tuolloin fuksit saavat teekkarilakkinsa, jonka saa painaa päähän vasta keskiyöllä 30.4.

Campus_photo_by_Anni_Hanen_700x350px.jpg

Pääkampus Otaniemeen

Aalto-yliopiston hallitus päätti kesällä 2011, että yliopiston pääkampus sijoitetaan Otaniemeen. Yhteinen kampus tukee rajoja rikkovaa tutkimusta ja taiteellista toimintaa mahdollistamalla rikkaan ja vilkkaan vuorovaikutuksen. Kampusta kehitetään ja rakennetaan vaiheittain sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävällä tavalla.

Yhteinen kampus tukee rajoja rikkovaa tutkimusta ja taiteellista toimintaa mahdollistamalla rikkaan ja vilkkaan vuorovaikutuksen.

Campus 2015 -arkkitehtuurikilpailu ja Länsimetro

Aalto-yliopistokiinteistöt järjestivät avoimen, kansainvälisen Campus 2015 -arkkitehtuurikilpailun kampusalueen keskuksen suunnittelemiseksi. Kilpailuaika alkoi vuonna 2012 ja syyskuussa 2013 julkaistiin kilpailun voittajaksi ehdotus nimeltään Väre.

Espoon kaupunginhallitus päätti syksyllä 2013, että rakenteilla olevan Länsimetron Otaniemen aseman nimeksi tulee Aalto-yliopisto. Toiveen nimestä esittivät Aalto-yliopisto ja sen ylioppilaskunta.

Kandidaattitason opetus Otaniemeen

Aalto-yliopiston kandidaattitason opetus on siirtymässä vaiheittain Otaniemen pääkampukselle vuodesta 2013 alkaen. Kampukselle luodaan olemassa oleviin tiloihin kandiopetuksen keskus, jossa eri koulutusalojen opiskelijat kohtaavat ja oppivat yhdessä.

Campus_700x350px.jpg

Töölö

Kauppakorkeakoulu toimii Etu-Töölössä osana Helsinki Business Campus -aluetta. Alueeseen kuuluu Kauppakorkeakoulun eri yksiköiden lisäksi muun muassa ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken. Sijainti mahdollistaa tiiviin yhteistyön keskusta-alueella toimivien yritysten kanssa. Lue lisää palveluista Töölön kampuksella.

Arabia

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sijaitsee tällä hetkellä Arabianrannassa, Helsingin syntysijoilla. Alue on voimakkaasti kehittyvä luovuuskeskittymä, jossa on erityisesti panostettu taiteeseen, muotoiluun ja teknologiaan. Lue lisää palveluista Arabian kampuksella.

Muut toimipisteet

Aalto-yliopistolla on toimintaa myös Mikkelissä, jossa on Kauppakorkeakoulun yksikkö, jossa voit suorittaa BScBA-tutkinnon International Business -ohjelmassa.

Lisätiedot ja lähteet

 

Uutiset

Tapahtumat